We denken vaak vooral aan de negatieve kanten van het krijgen van een diagnose. Maar hoe interessant is het om het om te draaien. Wat brengt een diagnose bij een geliefde allemaal aan mooie dingen. Ik kan er heel wat noemen inmiddels. Maar laat ik je even meenemen.

Aan de buitenkant leek het prima. Huisje boompje beestje. Maar er waren momenten dat ik mijn kind wel achter het behang kon plakken. Zoals die keer dat we op een feestje waren en hij bokkig onder een tafel ging zitten en er met geen mogelijkheid onder weg te krijgen was.

Als creatieveling bedacht ik altijd oplossingen. Die waren er gewoon. Zelf wist ik ze alleen nu niet. Mijn hart deed pijn van de strijd die mijn kind leverde en de onmacht die ik voelde. Nadat we via school uiteindelijk een diagnose autisme kregen konden we richting voor een oplossing zoeken.

Dacht ik…

Toen ik na jaren zoeken nog steeds niet hulp had gevonden die echt hielp, was ik het beu. Beu om wéér met een zogenaamde hulpverlener te beginnen. Weer op hoop van zegen. Mijn moederhart huilde, waarom moest mijn kind en ons hele gezin zo lijden? Lag het aan mij? Ik was toch wel een goede moeder? Waarom moet het allemaal zo ingewikkeld? Dat gedoe over beperkingen die ik maar moest accepteren, het uitleg krijgen over autisme zonder praktische handvatten.

Ik bleef me steeds maar afvragen:

HOE DAN?!

Ik verlangde naar een praktische gebruiksaanwijzing.

Ik wilde een flinke dosis hoop dat het goed zou komen. Gelijkgestemden die me voor waren gegaan en bereikt hadden wat ik wilde: mijn kind opvoeden naar een mooi en zelfstandig mens. Die gewoon, in het dagelijks leven mee kan doen, ook al is het soms een beetje anders.

Toen ging ik het zelf doen. Op mijn manier. Met hulp van een aanpak die ik op mijn eigen manier inzette. Dit bracht ons zo ontzettend veel. Nu gebeurde het, waar ik jarenlang naar gesmacht had. We ontdekten de handleiding, we konden vooruitgang boeken en er ontstond rust.

Yes!

En hoe fantastisch is het dat hij nu met zijn lieve vriendin samenwoont, afgestudeerd is, een super goede baan heeft en volop geniet van al het moois in het leven.

Daar is mijn missie uit voortgekomen. 

Autisme in ons gezin heeft ons leven verrijkt met mooie en moeilijke ervaringen, vriendschappen en zelfs mijn bedrijf Omgaan met autisme en Autismecoach. Op deze manier mag ik mijn kennis en ervaring doorgeven aan vele anderen. Zodat zij ook weer een mooier en makkelijker leven met autisme kunnen ervaren.