Als je dit leest, begrijp je waarschijnlijk hoe cruciaal communicatie is in de reis van het ouderschap en partnerschap.
Maar wat als die communicatie door het autisme anders werkt dan je gewend bent?
Voor velen van ons kan het vinden van de juiste toon, ingang en begrip een flinke uitdaging zijn.
In dit artikel duiken we dieper in de kunst van effectieve communicatie met volwassenen met autisme en delen we 7 essentiële strategieën om de interactie te verbeteren en diepere verbindingen te smeden.
1. Verken Het Autisme Communicatiespectrum
Laten we beginnen met het verkennen van het communicatiespectrum binnen autisme. Ook al denkt of spreekt je partner of puber met autisme zwart-wit, directief of wollig, jouw communicatie terug hoeft niet altijd hetzelfde terug te zijn. Het begrijpen van de subtiele nuances van de communicatiestijl van je geliefde is essentieel. Ontdek of ze liever directe taal gebruiken of juist visuele ondersteuning nodig hebben om dingen te begrijpen.
Er is veel te zeggen en te ontdekken over communiceren bij autisme. Ik pak er even een ding uit. Het visueel ondersteunen van je gesprekken. Dit is enorm helpend en verduidelijkend.
Voorbeeld: Stel, je partner is visueel ingesteld en vindt het moeilijk om lange gesprekken te volgen. In plaats van alleen maar te praten, kun je samen een visueel schema te maken om de dagelijkse taken te organiseren. Dit kan hen helpen om duidelijkheid te krijgen en hun taken efficiënt uit te voeren.
Voorbeeld: Stel je hebt een puberzoon met autisme. Hij vindt het moeilijk om emoties te uiten en communiceert vaak in korte, feitelijke zinnen. Je merkt dat hij beter reageert op visuele aanwijzingen. Daarom maak je een visueel schema voor zijn dagelijkse routine, zodat hij beter begrijpt wat er van hem verwacht wordt.
2. Maak Instructies Concreet
Vermijd vage taal en geef specifieke, stapsgewijze instructies. Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen “ruim je kamer op”, geef je een concrete lijst van taken zoals “leg je kleren in de wasmand en maak je bed op”.
Voorbeeld: Als je partner moeite heeft met het uitvoeren van taken in de juiste volgorde, kun je ze helpen door een gedetailleerde checklist te maken. Dit geeft hen duidelijke richtlijnen om te volgen en voorkomt verwarring over wat er van hen wordt verwacht.
Voorbeeld: Je volwassen zoon met autisme heeft moeite met het begrijpen van abstracte concepten. Als je hem vraagt om zijn kamer op te ruimen, zal hij waarschijnlijk overweldigd raken. Daarom geef je hem specifieke taken, zoals het opvouwen van zijn kleren en het stofzuigen van de vloer, zodat hij weet waar hij moet beginnen.
3. Geduld is het Toverwoord
Communicatie met iemand met autisme vergt soms wat extra tijd en geduld. Wees bereid om te wachten op een reactie en geef je geliefde de ruimte die ze nodig hebben om hun gedachten te formuleren. Bij de een is dat in je hoofd tellen tot 10, bij de ander sneller of langer. Wees gerust, geduld loont meestal en voorkomt gedoe. Experimenteer er maar eens mee.
Voorbeeld: Je partner heeft wat meer tijd nodig om na te denken over wat ze willen zeggen tijdens een gesprek. In plaats van ze te onderbreken of te forceren, geef je ze de ruimte om op hun eigen tempo te reageren. Dit kan leiden tot diepere en meer betekenisvolle gesprekken.
Voorbeeld: Je dochter met autisme heeft tijd nodig om na te denken voordat ze reageert op jouw vragen. In plaats van haar te haasten of te onderbreken, geef je haar de tijd om haar gedachten te verzamelen en te formuleren. Dit zorgt voor een meer ontspannen en effectieve communicatie en geeft je vast meer inzicht in haar belevingswereld.
4. Luister met je Hart
Actief luisteren is cruciaal in elke relatie, maar vooral wanneer je communiceert met iemand met autisme. Geef ze de ruimte om te spreken en luister met begrip en empathie naar hun perspectief. Je kunt nooit 100% weten wat een ander voelt, denkt of wil doen. Probeer je open te stellen.
Voorbeeld: Je partner heeft moeite om hun gevoelens onder woorden te brengen tijdens een gesprek. Luister met geduld en begrip naar wat ze proberen te zeggen, en moedig hen aan om hun gevoelens te uiten op hun eigen manier. Geef zelf ook het goede voorbeeld door zelf je emoties te benoemen.
Voorbeeld: Je dochter met autisme wil haar gevoelens uiten, maar vindt het moeilijk om de juiste woorden te vinden. In plaats van haar te onderbreken of te corrigeren, luister je geduldig naar wat ze te zeggen heeft en moedig je haar aan om zich uit te drukken op haar eigen manier. Lukt het niet, dan kun je haar helpen door voor haar woorden te geven aan haar gevoelens en te vragen of dit klopt.
5. Flexibiliteit is de Sleutel
Geen twee mensen zijn hetzelfde, en dat geldt ook voor mensen met autisme. Wees flexibel in je communicatiestijl en pas je benadering aan om tegemoet te komen aan de unieke behoeften van je geliefde.
Voorbeeld: Als je partner gevoelig is voor veranderingen in de omgeving, probeer dan een stabiele en voorspelbare routine te handhaven. Dit helpt hen om zich veilig en comfortabel te voelen, wat de communicatie ten goede komt.
Voorbeeld: Je zoon met autisme heeft een rigide routine waar hij zich aan vasthoudt. Wanneer er onverwachte veranderingen optreden, kan hij angstig of overstuur raken. Daarom probeer je zijn routine zoveel mogelijk te respecteren en geef je hem van tevoren een waarschuwing als er iets gaat veranderen.
6. Creëer een Prikkelarme Omgeving
Sensitieve prikkels kunnen de communicatie bemoeilijken voor mensen met autisme. Creëer een rustige en comfortabele omgeving waarin effectieve communicatie kan gedijen, vrij van storende geluiden of felle lichten.
Voorbeeld: Als je partner gevoelig is voor geluiden, overweeg dan om een stille ruimte te creëren waar jullie samen kunnen praten zonder afleidingen. Dit helpt hen om zich te concentreren op het gesprek en de boodschap beter te begrijpen.
Voorbeeld: Je dochter met autisme is gevoelig voor harde geluiden, dus vermijd je luide muziek of lawaaierige omgevingen als jullie samen praten. In plaats daarvan kies je een rustige plek waar ze zich op haar gemak voelt en zich beter kan concentreren.
7. Werk Samen aan Betere Communicatie
Communicatie is een tweerichtingsverkeer, dus moedig openheid, samenwerking en begrip aan in je relatie. Werk samen aan oplossingen die voor jullie beiden werken en bouw zo aan een sterke, verbonden relatie.
Voorbeeld: Plan regelmatig tijd in om samen te zitten en te praten over jullie communicatiebehoeften en uitdagingen. Luister naar elkaars perspectieven en werk samen aan oplossingen die de communicatie verbeteren en de relatie versterken.
Voorbeeld: Je zoon met autisme wil graag meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid krijgen, dus zitten jullie samen om te bespreken hoe jullie dit kunnen bereiken. Door openlijk te praten over jullie behoeften en verwachtingen, kunnen jullie samenwerken aan een plan dat voor jullie allebei werkt.
In het basis van effectieve communicatie met volwassenen met autisme ligt begrip, geduld en acceptatie. Door deze 7 strategieën toe te passen, kun je de communicatie met je geliefde verbeteren en samen een sterke basis leggen voor een diepgaande, liefdevolle relatie.
Wil je graag meer praktische tips over omgaan met een geliefde met autisme en met gelijkgestemden sparren en support ervaren?
Wordt dan ook lid van de Hart voor Autisme Community, een warme en ondersteunende plek voor ouders en partners van geliefden met autisme.
– Word nu founding member voor slechts 17 euro per maand (voor jou lifetime deze laagste prijs ooit!).
– Ontvang exclusieve voordelen, waaronder de online training ‘Excellente Zelfzorg’
– En maak kans op een VIP-sessie met Marja.
Profiteer van dit unieke introductieaanbod en laten we elkaar ondersteunen op onze reis naar een mooier en makkelijker leven met autisme!
Klik hier voor meer informatie en je aanmelding.
Slimmeriken zorgen ervoor dat ze bij de eerste 100 members zijn 😉