Verbinding

Met een zwaai drapeer ik de roze kapmantel met lachende dinosaurus over z’n schouders. Liefdevol kijk ik neer op de lange haren die voor z’n ogen hangen. Ik veeg een paar keer door z’n haar om de gordijntjes aan de kant te schuiven.

In de afgelopen 30 jaar heb ik dit al vele keren gedaan. Eerst bij z’n opa, toen bij z’n oom, z’n vader en toen hem. Ik weet nog dat we hem vroeger vast moesten binden in de kinderstoel. Want ‘haajtjes knippen is auw, heel auw!’ Tegenwoordig kun je de kinderen bezighouden met een flitsend filmpje op een tablet. Toen moesten we heel wat capriolen uithalen om het knippen gedaan te krijgen. Uitleg, bezighouden, zingen, afleiding, verhalen vertellen, gek doen en weet ik veel wat al niet meer om ervoor te zorgen dat de haren weer gekortwiekt werden.

Wat gebeurt er tijdens het knippen?

Nu kijk ik naar deze volwassen vent met baardje en het haar tot op z’n neus. De nekharen krullen vrolijk over z’n boord en de pieken wijzen alle kanten op, behalve de gewenste. Daar zit hij nu. Er helemaal klaar voor. Vriendin gepolst en akkoord gekregen op het kortwieken. De schattige, nog steeds heel roze, kapmantel om zich heen. M’n hart stroomt vol. Geduldig zit ie te wachten tot ik de schaar in z’n lange haar zet.

‘Zo… je kunt weer wat zien, joh ;-)’, zeg ik.

‘Oh, wat fijn’, zucht hij. ‘Nu hoef ik geen muts meer op om wat te kunnen zien tijdens het beunen.’

Als selfmade kapster kan ik me best goed redden. Al zeg ik het zelf. Een scherpe schaar, een kam, een doddige kapmantel en wat basiskennis over haren knippen doet wonderen.

Maar naast de intieme handelingen die je tijdens het knippen verricht is er iets anders. Wat nog veel mooier is. Ik ben er keer op keer weer van onder de indruk. Het maakt dat ik liefst elke week of om de week een schaar in het haar zou willen zetten. Helaas zal deze overdaad niet worden gewaardeerd, maar toch… Je zou het haast voor willen stellen.

Want wat gebeurt er tijdens het knippen?

Wat maakt het dan zo speciaal?

Zo mooi?

Wel, ik zal je het geheim onthullen.

Eigenlijk is het heel simpel.

Tijdens het knippen ontstaan de mooiste gesprekken. Het evenaart de diepgang van… Ja, van wat eigenlijk? Van oudejaarsavond met een goed glas wijn. Een lange wandeling in het bos. Een uitgebreid koffiemoment in alle rust.

Het delen van lief en leed. Toekomstdromen. Dagelijkse dingen die aandacht vragen.

Fantastische gesprekken

Het is het 1-1 samen zijn. Letterlijk en figuurlijk contact hebben. Belangstelling tonen, uitnodigende vragen stellen, een beetje hummen en aanmoedigen. Zelf iets vertellen en samen nadenken over onderwerpen die je bezighouden. Dat brengt fantastische gesprekken op gang.

En knip, knip. Ondertussen zijn we bezig. Tijdens het knippen kan hij geen kant op. Geen auto bij de hand om aan te prutsen. Geen telefoon erbij want dan wordt ie vies. Nee, hij blijft gewoon braaf zitten totdat ik zeg dat het klaar is. Nu wel. Gelukkig doet het niet meer au. We zitten tijdelijk aan elkaar vast. Een gouden webje gesponnen tussen moeder en kind. Al knippend.

Nou wil ik je niet speciaal de tip geven om je geliefde te gaan knippen in de hoop op ook zo’n fantastisch gesprek. Misschien heb je nog nooit eerder de kappersschaar ter hand genomen. En kost het je al je aandacht om een toch enigszins fatsoenlijk uitziend kapsel eruit te toveren. Of heb je wel een goed gesprek maar achteraf een boze geliefde met een verprutst kapsel. En helaas geen back-up kapper om de hoek die het knippen nog even af kan maken. Oeps…

Dus stuur me alsjeblieft geen claims voor mislukte kapsels.

Het geheim zit in verbinding maken

Weet dat het geheim niet speciaal in het knippen zit. Maar in de 1-1 verbinding maken. Er echt zijn, vanuit rust en echte belangstelling het contact aangaan. Bij de koffie, tijdens de wandeling of door samen te sporten of een rondje te rijden. Want zo komen de meest mooie gesprekken tot stand.

In de Hart voor Autisme community vertel ik je van de hoed en de rand over hoe je dat precies kunt doen. Welke stappen ervoor nodig zijn om die echte verbinding op te zetten. En hoe je het gesprek dan zo aangaat dat je wel tweerichtingsverkeer hebt. Daarnaast kun je ook nog eens sparren met anderen die partner en/of ouder zijn van iemand met autisme en kun je je vragen stellen tijdens maandelijkse Q&A sessies. 

Klik hier als je ook snakt naar meer qualitytime samen met je geliefde met autisme.

Met een glimlach op m’n gezicht vouw ik de roze kapmantel weer op voor het volgende knip-knip geluksmomentje.