Wil je tips over hoe je handig omgaat met mensen met autisme?

Het eerste wat je dan meestal doet is effe googlen. En ziedaar! Yes, een heleboel hits. Eens lezen wat daar allemaal voor tips staan. Mmmm… wees duidelijk en voorspelbaar, denk eraan: taal wordt letterlijk genomen. Raak ze niet aan. Check. Doe ik al. Heel goed. Kennelijk ben je al een eind op weg om goed om te gaan met iemand met autisme. Mooi!

Toch merk je dat je er nog niet bent. Het is in contact met de ander nog niet direct gemakkelijker voor je geworden. Je voelt dat er meer kan. Maar wat moet je doen?

Weet: er is heel veel mogelijk om meer ontspannen contact en een betere (werk)relatie te hebben met iemand met autisme!

Het afgelopen jaar schreef ik 365 tips over omgaan met autisme.

(Ssst… niet verder vertellen hoor, maar soms schreef ik ze nog vlak voor het slapen gaan, op de rand van mijn bed omdat de tip er toch echt uit moest ;-))

En weet je? Het is echt een enorm waardevolle serie tips geworden. Want, tips in overvloed. Het zijn de tips en ideeën die ik ook vaak in gesprekken met de deelnemers aan mijn opleidingen deel en die nu ook voor jou laagdrempelig toegankelijk zijn.

In dit artikel geef ik je 5 van deze waardevolle tips uit de serie van 365 krachtige autismetips. Zie het als een voorproefje. Alsof je een stukje kaas bij de kaasboer proeft, voordat je een lekker stuk kaas mee naar huis neemt om de rest ook te nuttigen.

Vind je het interessant, nuttig, leerzaam? Smaakt het naar meer?

Klik dan hier om ook in het bezit te komen van de dagelijkse 365 tips voor ontspannen contact en betere (werk)relaties.

 

5 Krachtige Autismetips voor ontspannen contact & betere (werk)relaties

 

Tip 5 van 365: Zorg voor rust in gesprek

We leven in een gejaagde wereld. We hebben het vaak druk met van alles en nog wat. Door in je hoofd met van alles en nog wat bezig te zijn, zoals to-do lijstjes, je volgende afspraak, een deadline of iets spannend kun je opgejaagd een gesprek ingaan. Je bent afgeleid, afwezig en minder alert op signalen van de ander. Met gevaar voor miscommunicaties. Goed communiceren is topsport. Daarvoor moet je zelf in een goede staat van zijn zijn. En dat is rust. Neem voordat je een gesprek met je klant, collega, partner of vriend(in) met autisme aangaat, even een moment voor jezelf. Schrijf op wat in je hoofd zit, haal een paar keer diep adem, ga met je aandacht even naar je eigen lijf, voel je voeten op de vloer. Richt dan je aandacht op de ander en ga rustig het gesprek in. Het is vaak een kwestie van een paar seconden tot een minuut en levert je veel op.

 

Tip 66 van 365: Beweeg even mee in contact

Soms betekent in contact komen dat je eerst meebeweegt met wat er is. Door je in te leven en proberen te begrijpen wat er zich precies afspeelt in hun hoofd en lijf. Dat echt begrijpen en empathie voor te tonen. Eerst afstemmen en daarna kun je ze vaak wel mee krijgen. Sla je het afstemmen over, dan komt er vaak weerstand en verzet. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik begrijp dat jij dit wilt, want…’ Als de ander zich gehoord voelt en daar begrip voor heeft gekregen staan de ‘luikjes’ als het ware open om ook andere dingen te horen. De aandacht kan dan verplaatst worden van dat waar ze zelf vol van waren, naar dat wat jij in wilt brengen. Dus eerst even meebewegen, zodat je daarna eventueel een andere kant op kunt.

 

Tip 140 van 365: Durf te kiezen voor de juiste benadering

Omgaan met iemand met autisme vraagt vaak een andere benadering. Lang niet iedereen snapt waarom je juist die andere manier hanteert. Terwijl jij weet en voelt dat het de juiste benadering is. Dat vraagt lef van jou. Om te doen wat nodig is. Om te kiezen om iets anders te doen dan anders. Ook als anderen er iets van vinden. Voel jezelf krachtig. Luister naar de ingevingen die je krijgt. Kijk goed naar wat werkt. Luister naar je intuïtie en durf ernaar te handelen. Laat je niet uit het veld slaan als je kritiek krijgt of als je veroordeeld wordt door anderen uit je omgeving. Maar kijk naar wat goed is in de omgang met iemand met autisme.

 

Tip 197 van 365: Heb oog voor ongeschreven sociale regels en verwachtingen

Door het autisme wordt het inlevingsvermogen langzamer ontwikkeld dan mensen zonder autisme. Voor het aangaan van relaties moet je egocentrisch denken plaatsmaken voor empatisch denken. Hierdoor verloopt de ontwikkeling op het gebied van vriendschappen vanaf het begin vaak al meer vertraagd dan mensen zonder autisme. Hoe hechter een relatie is, hoe meer verwachtingen er op sociaal en communicatief gebied zijn. Een hechte relatie kan een fikse uitdaging zijn voor iemand met autisme. Sommigen ervaren duidelijke dilemma’s hierin. Zoals: anderen vinden dat ik vrienden moet hebben, maar ik heb er geen behoefte aan. Welke ongeschreven sociale regels en verwachtingen spelen in jullie onderlinge relatie een rol?

 

Tip 308 van 365: Heb er oog voor dat de ander zijn/haar best doet

Mensen met autisme doen vaak ongelofelijk en voortdurend hun best. Om te voldoen aan de verwachtingen, erbij te horen en ‘normaal’ over te komen. De omgeving is zich lang niet altijd van hun inspanningen bewust. Het lijkt juist of de ander altijd tekortschiet. Probeer je te realiseren hoe eenzaam het is om zo je best te doen en hier veel energie aan kwijt te zijn.

 

Benieuwd naar meer tips?

De honderden mensen die zich al aangemeld hebben voor de 365 autismetips doen op deze manier dagelijks aan brainpicking bij mij. Het zijn coaches, leidinggevenden, ouders van volwassen kinderen, partners van een man of vrouw met autisme, een vriend of vriendin van iemand met autisme, etc.. Kortom, het is interessant voor een breed publiek.

Deze mensen krijgen elke dag een klein stukje van alle verzamelende inzichten en mogelijkheden over omgaan met autisme van de afgelopen 14 jaar. Wil je weten hoe zij het vinden?

Dit is wat dagelijkse volgers van de 365 tips zeggen:

“Ik ben heel blij met al je dagelijkse tips- niet teveel ineens zo – heel fijn!”

“Het is mooi dat met dagelijkse tips 1 gedachte alle aandacht krijgt, tijd om het goed in je op te nemen. Dat je er al zoveel hebt geschreven en dat er elke dag weer een verrassende nieuwe komt. Zonder aan kwaliteit in te boeten. De tips zijn goed uitgewerkt en je voelt dat ze vanuit eigen ervaring komen. En ze zijn dus ook meteen goed bruikbaar. Behalve een verwijzing is de inhoudsopgave ook een goede samenvatting en dus reminder. Soms had ik de mazzel dat er eentje langs kwam die precies raakte aan waar ik mee bezig was. De tips zijn niet alleen helpend bij autisme. Ze zeggen: houd rekening met elkaar. Zie elkaar zoals je bent en accepteer dat. En hier is de gebruiksaanwijzing.”
– Anna Gevers Gecertificeerd Autismecoach Amsterdam –

“Elke dag een tip! Wat betekent dit voor mij?
Primair reageer ik tot nog toe hetzelfde op deze tips die ik lees: ik herken het en het klinkt me logisch en vanzelfsprekend. Tot zover dus niks nieuws onder de zon…. Secundair echter blijft het na sudderen in mijn hoofd. Dit is dan ook het proces dat voor mij van wezenlijk belang is: een tijdje stilstaan bij een – ogenschijnlijke – vanzelfsprekendheid. Ik denk terug aan situaties waarbij ik dit al dan niet in praktijk heb gebracht en wat het effect daarvan was. Gaandeweg sla ik zo de inhoud van de tip goed op. Het zit als het ware weer goed in mijn bewustzijn!
Wanneer ik deze zelfde tip in een boek lees, is de kans groot dat het anders (of niet) binnenkomt. Ik lees het waarschijnlijk globaal, omdat ik dan meer gericht ben op grote lijnen en nieuwe inzichten. Kortom, de manier waarop deze tips worden aangeboden, dus elke dag één, werkt voor mij heel krachtig! Het helpt mij om juist deze – zogenaamde – vanzelfsprekendheden in de communicatie niet zomaar over het hoofd te zien. Ik ben er dan ook zeer tevreden mee! Een jaar lang…”
– Corrie Klaassen Autismecoach Epe –

“Ik lees met veel plezier de dagelijkse tip. Dit werkt heel goed voor mij om om te gaan met mijn autistische man. Helpt ons erg goed. Ik begrijp ASS al veel beter na lezen van de boeken. En deze dagelijkse tip houd me bewust en bij de les. Dank je wel dat je zoiets moois en belangrijks hebt opgezet! Compliment.”
– Vrouw met partner met autisme –

 

Voor 77 euro (incl. btw) kun jij ook in het bezit komen van deze 365 Krachtige AutismeTips.

 

Klik hier voor een jaar lang een dagelijkse autismetip in je mailbox.