Steeds meer volwassenen herkennen zich in de kenmerken van autisme. Autisme is aan de buitenkant vaak niet zichtbaar. Omdat autisme erg ingewikkeld en veelzijdig is, maakt dat autisme begrijpen moeilijk is, maar zeker niet onmogelijk.

In mijn boek Meer rust en minder stress bij autisme lees je over wat autisme is en krijg je veel concrete voorbeelden uit de praktijk. Zodat je je er een goed beeld over kunt vormen wat de symptomen van autisme zijn en waar zij dan vaak tegenaanlopen in de praktijk van alledag.

Wat je vast leuk vindt om te weten is dat het boek inmiddels al meer dan 5000x is verkocht. Fijn dat er zoveel mensen interesse in hebben en het voldoet in een behoefte. Steeds meer coaches, begeleiders en ggz-therapeuten zetten deze methode in om clienten met autisme te helpen naar meer rust. Stress en autisme gaan vaak hand in hand. Gelukkig is veel mogelijk om stress geen burnout te laten worden.

Belang van de omgeving

Een van de aspecten die in de literatuur over de begeleiding van mensen met autisme steeds wordt benadrukt is het belang van de omgeving. Voor normaal en hogerbegaafde mannen en vrouwen met autisme is dat wel eens lastig. Want, zij willen ook graag zelfredzaam zijn. Net als jij en ik. Mannen en vrouwen met autisme doen ook heel veel zelf. Dat blijkt wel uit de gesprekken die ik heb met succesvolle mannen en vrouwen die zich in autisme herkennen. Ze hebben vaak een prima baan, een gezin en participeren in allerlei groepen. En dat wat er niet goed gaat kunnen ze over leren, zich in ontwikkelen, zodat ze succesvol blijven in werk en leven, op de manier die bij hen past. Niet dat dat altijd makkelijk is. Dan kunnen ze een beetje hulp gebruiken.

Zoals van jou.

Het is dus ook belangrijk en heel helpend als de omgeving kennis heeft van autisme, het accepteert en er mee leert omgaan. Vandaar deze checklist om vast te stellen wat anderen kunnen doen om beter om te gaan met iemand met autisme. Of je nu partner bent en dichtbij hem/haar staat. Of je een volwassen kind hebt met autisme, of een ouder. Of professioneel betrokken bent met iemand met autisme. Als coach, therapeut, leidinggevende, HR manager, bedrijfsarts of vanuit een andere professionele rol.

Gewoon effectief communiceren

Vaak gaat het om ‘gewoon’ effectief communiceren en een betrokken en begripvolle houding. Wees duidelijk en voorspelbaar en houd je aan afspraken. In Nederland zijn we dat een beetje kwijtgeraakt, lijkt het.

Door een paar dingen bewuster of anders te doen krijg je betere gesprekken. Door op deze manier met iemand met autisme om te gaan help je mee aan het beter functioneren en creëer je randvoorwaarden zodat hij/zij zich verder te ontwikkelen.

Zo ga je beter met iemand met autisme om

Neem de persoon met autisme in gedachten, probeer je in te leven en ga na op welke manier jij beter met hem of haar om kunt gaan.

  • Probeer te achterhalen wat het autisme van deze persoon is, autisme is er in allerlei verscheidenheden.
  • Laat je vooroordelen en meningen over autisme los en zie de persoon zelf.
  • Heb begrip voor moeiten voortkomend uit het autisme, zij hebben er ook niet om gevraagd.
  • Heb een open, eerlijke en nieuwsgierige houding.
  • Doe geen aannames of check je aannames.
  • Observeer de signalen die de ander afgeeft goed, en check of de ander nog aangehaakt is.
  • Luister goed naar wat er wel en juist niet gezegd wordt, dat geeft informatie.
  • Let op dat je passend feedback geeft, het komt vaak hard en onverwachts binnen bij de ander.
  • Vermijd (onverwachte) aanrakingen.
  • Sta open voor andere (creatieve) manieren van communicatie.
  • Vermijd sarcasme, beeldspraak en dubbelzinnige uitspraken.
  • Probeer jezelf flexibel op te stellen.
  • Wees betrouwbaar: maak duidelijke afspraken en houd je daaraan.
  • Wees voorspelbaar: meld veranderingen op tijd.
  • Wees bereid dingen aan te passen als dit nodig blijkt.
  • Geef tijd om informatie op te nemen.
  • Geef tijd om te wennen aan veranderingen.
  • Zoek samen naar mogelijkheden en oplossingen i.p.v. beperkingen.

Al die regeltjes…

Misschien denk je: pfff… wat een regeltjes. Is het niet zo dat je je zowieso bij verschillende mensen verschillend opstelt? Bij de omgang met iemand met autisme vraag het wat meer van je. En het is het waard. Want mensen met autisme zijn vaak prachtige mensen met fantastische kwaliteiten. Je krijgt er dus ook veel voor terug. En laten we wel wezen. Veel van deze aspecten vindt iedereen heel fijn!

 

Wil je tips hebben over hoe je op een ontspannen manier kunt omgaan met iemand met autisme?

Je kunt nu lid worden van mijn Hart voor Autisme community. Daarin deel ik compacte informatie, inzichten, voorbeelden en concrete tips en handvatten die je direct kunt toepassen in de dagelijkse praktijk.

Daarnaast kun je met andere ouders en/of partners sparren en zijn er maandelijkse Q&A’s waar je je vragen kunt stellen. 

Wil je meer weten? Kijk dan even hier